Pumapeople: Cooling System - Pumapeople

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Cooling System HCV problem I think

#1 User is offline   euroman 

  • Group: Members
  • Posts: 5
  • Joined: 21-October 08
  • Location:Chudleigh (S Devon)

Posted 21 October 2008 - 10:11 PM

Hi everyone
Sorry to come on here for the first time with a problem, but this is doin me head in.
Have read alot of post's about faulty HCV's, however I have one sympton I can't find.
The heater in the car works fine hot and cold. Tempature gauge runs at between 10 and 12 o'clock but flucuates up and down badly.
If I drive reasonably hard e.g 80 to 90 mph the gauge rises rapidly to near the red zone,as soon as I back off the throttle it drops back.
It started this nonsence after I had the head gasket replaced. The head was skimmed also. After a while it seemed to sort itself out but then started it again. Its been doin it on and off for several months now.
After being away for a couple of weeks holiday I started the car drove probably 10 miles ok got onto the motorway put the foot down and the tempature went up again.
Sorry to drag this thread out but it's thebest way to explain what's happening
Could someone please help as like I said this is doin me head in

#2 User is offline   happy-kat 

  • Group: Admin
  • Posts: 21781
  • Joined: 10-February 03
  • Location:Sarnian abroad

Posted 22 October 2008 - 08:21 AM

welcome biggrin.gif
that one sounds odd, but I think have read it before

this post has some links in it which may be of help
http://www.pumapeople.com/forum/index.php?...ure++hot*++cold
and these too
http://www.pumapeople.com/forum/index.php?...perature++guage
http://www.pumapeople.com/forum/index.php?...perature++guage
http://www.pumapeople.com/forum/index.php?...perature++guage
http://www.pumapeople.com/forum/index.php?...perature++guage



lastly on your 1.7 has the cam belt been changed? (not related but well overdue if not done and new to you)


searching is fruitful | I'm a sponge not a mechanic | The Wiki is cool, please do check there if stuck with a Puma problem whilst waiting for a reply | For the Puma fan this read 'The Inside Story Book' is very nice to own link coming soon

#3 User is offline   craigchapling 

  • Group: Members
  • Posts: 31
  • Joined: 16-July 08

Posted 22 October 2008 - 09:06 AM

has your coolant system been filled and bled properly? your temp gauge may be reading the temp of an air pocket

#4 User is offline   euroman 

  • Group: Members
  • Posts: 5
  • Joined: 21-October 08
  • Location:Chudleigh (S Devon)

Posted 22 October 2008 - 09:37 AM

QUOTE (happy-kat @ Oct 22 2008, 09:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
welcome biggrin.gif
that one sounds odd, but I think have read it before

this post has some links in it which may be of help
http://www.pumapeople.com/forum/index.php?...ure++hot*++cold
and these too
http://www.pumapeople.com/forum/index.php?...perature++guage
http://www.pumapeople.com/forum/index.php?...perature++guage
http://www.pumapeople.com/forum/index.php?...perature++guage
http://www.pumapeople.com/forum/index.php?...perature++guage



lastly on your 1.7 has the cam belt been changed? (not related but well overdue if not done and new to you)


Just to say cambelt was changed when headgasket was done.The problem started after it was changed am wondering whether the coolant system has been bled properly and there's an airlock causing the tempature to rise and fall

QUOTE (euroman @ Oct 22 2008, 10:32 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Just to say cambelt was changed when headgasket was done.The problem started after it was changed am wondering whether the coolant system has been bled properly and there's an airlock causing the tempature to rise and fall



Wrote the last post before I saw your reply Craig, thanks for that will have to look how tobleed the system and give that a go

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic